Sommige gebeurtenissen kunnen zo intens zijn dat de herinnering eraan nu nog steeds heftige gevoelens bij je oproept. Als dit jou stagneert of belemmert is het goed te weten dat je daar wat aan kan doen. In mijn werk als EMDR-practitioner help ik volwassenen om los te komen van onvoldoende verwerkte herinneringen en gevoelens. Hierna voel je je weer vrij en zelfverzekerd. 

 

EMDR – Eye Movement Desensitization and Reprocessing - is een methode waarbij je een gebeurtenis opnieuw en juist verwerkt. Kort gezegd doen we dat door de herinnering op te roepen en tegelijk het brein af te leiden, door middel van o.a. geluidjes en oogbewegingen. Deze behandeling heeft als effect dat de herinnering daarna minder emotionele lading en fysieke reacties geeft. Zo kan er vanuit een ander perspectief gekeken worden naar de herinnering. Dat geeft rust en ruimte.

 

SIGNALEN VAN ONVERWERKTE HERINNERINGEN MET STERKE EMOTIONELE LADING:

-Herbeleving, beelden die zich aan je opdringen 

-Schrikreacties (overdag en in de nacht)

-Vermijden van vergelijkbare situaties

-Concentratieproblemen

-Angst, paniek, zorgen maken

-Verhoogde alertheid, stressgevoelens

-Onverklaarbare lichamelijke klachten

-Hoofd- of buikpijn

-Laag zelfbeeld


ENKELE VOORBEELDEN WAARBIJ MARGREET HEEFT BEGELEID:

 

  • Slechte schoolprestaties en negatief zelfbeeld
  • Afwijzing en afkeuring (pesten of strenge ouders)
  • Fobische reacties (bijvoorbeeld angst voor liften)
  • Betrokken zijn bij een ongeval / verwonding
  • Verlies (je baan, je zelfvertrouwen, een geliefd persoon)

 

 

Voorbeelden van mensen die je voorgingen in EMDR trajecten van een paar sessies:

  • Een vrouwelijke ZZP-er gaf een pitch voor een offertetraject en werd hierin zeer negatief kritisch bevraagd,  wat veel emoties een weerzin opriep. Tijdens mijn begeleiding bleek een afwijzing in de jeugd ook nu nog grote impact te hebben. Zij herkende de neiging zich te veel aan anderen aan te passen. EMDR gaf de ruimte om meer de eigen koers te varen en zich krachtiger op te stellen naar zakelijke relaties.
  • Een manager met burnout voelde zich na 9 maanden nog steeds laag in energie en labiel. In de behandeling heeft deze persoon oude ervaringen verwerkt waardoor bevestiging van anderen minder belangrijk werd en er meer vertrouwen kwam in het eigen oordeel.
  • Een onderneemster stagneerde in de uitbouw van haar bedrijf door onderliggende onzekerheid over haar waarde. Hierdoor was het vragen van geld voor de geleverde diensten altijd een moeizaam punt en groeide de onderneming niet. Na EMDR was er meer vertrouwen, toonde zij meer initiatief en was het vanzelfsprekender om diensten te factureren en in haar bedrijf te investeren.
  • Liftangst belemmerde een professional en dit leidde tot onnodig energieverlies voorafgaand aan klantbezoeken. Na EMDR zijn liften nog steeds niet de favoriete plek van deze persoon, maar in een lift stappen is normaler geworden en dat idee geeft voorafgaand aan een klantbezoek geen stress meer.